Het begint alom bekend te worden dat goede Probiotica deel zou uit moeten maken van ieder zijn dagelijkse suppletie. Op deze pagina vind je alles over de Probiotica, de werking, ervaringen en bijwerkingen. Als je wil weten wat Probiotica is, waarom mensen het als supplement nemen, en of het een voordeel voor je kan hebben, dan wil je deze pagina lezen.
Misschien wel het meest interessante wetenschappelijke onderzoek met voeding en supplementen dat er op dit moment gedaan wordt is met probiotica. Of onze darmflora in orde is lijkt invloed te hebben op vrijwel alle lichaamsprocessen. Een goed probiotica supplement staat daarom vaak aan de basis van elk gezondheidsprotocol. Probiotische voedingsmiddelen zoals yoghurt, zuurkool en kefir zijn goede toevoegingen. Maar als je die producten niet elke dag kunt eten, of er gewoon niet van houdt, dan is je beste optie een supplement te nemen.
Probiotica zijn voor de mens vriendelijke darmbacteriën, we hebben ze hard nodig. Het begrip probiotica kan vertaald worden als "voor het leven" en is het tegenovergestelde van antibiotica. Antibiotica zorgen ervoor dat alle bacteriën dood gaan.
In eerste instantie wordt in het spijsverteringskanaal het voedsel dat wij eten afgebroken en omgezet in voor ons lichaam opneembare stoffen. Allerlei enzymen die koolhydraten, eiwitten en vetten kunnen splitsen doen hun werk in onze mond en maag. Daarna is het aan de bacteriën in onze darmen (darmflora) om de stoffen op te nemen. Zonder die positieve bacteriën kan het lichaam niet functioneren. Probiotica bevatten bacteriestammen waarvan in de wetenschappelijke literatuur beschreven staat dat zij de darmflora positief beïnvloeden.
Bij een gezonde darmflora zijn de nuttige en schadelijke bacteriën met elkaar in evenwicht. De binnenkant van de darmwand is in dat geval helemaal bezet met bacteriën. De schadelijke bacteriën kunnen zich daardoor niet vermenigvuldigen, omdat er onvoldoende ruimte en voedsel is voor nieuwe bacteriën. Zo blijft het evenwicht in stand.
De darmflora kan veranderen door bijvoorbeeld ziekte, een infectie of een behandeling met medicijnen zoals antibiotica. Antibiotica doden namelijk niet alleen schadelijke bacteriën, maar ook de nuttige bacteriën uit de darmflora. Hierdoor raakt de darmflora verstoord en ontstaan er lege plekken op de darmwand. De schadelijke darmbacteriën krijgen daardoor de kans om zich te vermenigvuldigen.
Er zijn vele verschillende soorten bacteriestammen met ieder een eigen toepassing. Welke kan je dan het beste kiezen in jouw persoonlijke situatie?
De hoeveelheid bacteriën wordt meestal uitgedrukt in KVE (kolonie-vormende eenheden), in het Engels CFU (Colony Forming Units).
Neem dan geen stammen die de histamine aanmaak stimuleren
Kies juist voor stammen die de histamineaanmaak remmen
Antibiotica heeft de eigenschap dat het zowel de goede als slechte bacteriën in je lichaam doodt. Hiervoor wordt een probioticum aangeraden met veel verschillende probiotische stammen, waaronder Lactobacillus rhamnosus, Saccharomyces boulardii of Lactobacillus acidophilus.
De eisen voor een probioticum speciaal bestemd voor baby’s en jonge kinderen zijn zeer hoog. Veiligheid en gebruiksgemak spelen hier een nóg grotere rol dan bij producten voor volwassenen. Er zijn specifieke studies gedaan met Bifidobacterium om de veiligheid van deze stam bij jonge kinderen aan te tonen. Hieruit is gebleken dat het volkomen veilig is voor baby’s en jonge kinderen en uitstekend wordt verdragen.
Lactobacillus bacteriën worden van nature gevonden in het menselijk spijsverteringskanaal en in de urinewegen. Voedsel dat gefermenteerd is, zoals yoghurt, bevat deze bacteriën. De meest bekende Lactobacillus bacteriën zijn Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus bulgaricus, Lactobacillus rhamnosus, Lactobacillus plantarum en Lactobacillus caseï.
Lactobacillus acidophilus wordt vaak gebruikt bij de bereiding van sommige soorten yoghurt. De bacterie komt van nature voor in de mond, het maag-darmkanaal en de vagina.
Lactobacillus rhamnosus GG (LGG) is een probiotische stam, ontwikkeld door Gorbach en Goldin (GG), dat een unieke plaats inneemt binnen de probiotica. Integenstelling tot veel van andere stammen is rhamosus de enige stam dat afkomstig is van de menselijke darm en dus niet van koemelk. De werking van Lactobacillus rhamnosus GG is uitvoerig bestudeerd.
Lactobacillus casei komt van nature voor in de mond en dunne darm. Lactobacillus casei is een van de meest toegepaste bacteriesoorten als probiotica.
Lactobacillus helveticus is een stam die zeer verbonden is aan acidophilus. Het is bekend door het gebruik ervan in die productie van Zwitserse en Emmentaler kaas, maar ook in verschillende soorten gefermenteerde melk soorten.
Lactobacillus jensenii komt voor in de vagina. Lactobacillus jensenii is ongeveer 20% van alle vaginale microflora.
De Bifidobacterie is de meest voorkomende bacterie in onze darmen (90%). Al een paar dagen na de geboorte worden onze darmen erdoor gekoloniseerd. De meest bekende Bifidobacteriën zijn Bifidobacterium bifidum, Bifidobacterium lactis, Bifidobacterium longum, Bifidobacterium thermophilum en Bifidobacterium pseudolongum.
Gratis retourneren | Privacy & Cookies | Algemene voorwaarden | Disclaimer