Gelatine is de uitgekookte collageen vorm, afkomstig uit varken, rund, kip of vis. Op deze pagina vind je alles over gelatine, de werking, ervaringen en bijwerkingen. Als je wil weten wat Gelatine is en waarom mensen het als supplement nemen, dan wil je deze pagina lezen.
Gelatine is de uitgekookte collageen vorm, afkomstig uit varken, rund, kip of vis. Gelatine is een eiwit, dat wordt gemaakt uit gedeeltelijke afbraak (hydrolyse) van collageen. Gelatine is dus een eiwit, maar geen eiwit wat essentieel is voor ons lichaam. Gelatine wordt voornaam gemaakt van de botten en huiden van koeien en varkens.
Gelatine bestaat uit verschillende aminozuren: 35% Glycine, 12% Proline, 12% Hydroxyproline, 11 % Alanine en kleinere hoeveelheden Arginine, Asparaginezuur en Lysine. Consumptie van gelatine stimuleert de lichaamseigen collageenproductie.
Bone Broth, letterlijk vertaald botten bouillon, klinkt misschien weinig aantrekkelijk. Maar als er één ding is waarmee je je eigen gezondheid een enorme dienst bewijst, dan is het wel je eigen bouillon maken. Want de bouillon die je zelf thuis maakt is een weldaad zit vol met belangrijke voedingsstoffen.
Wanneer je botten langdurig laat sudderen wordt de collageen afgebroken tot gelatine. De voedingsstoffen trekken in de kookvloeistof, waardoor een voedende bouillon ontstaat die rijk is aan collageen, vitamines en mineralen. Hoe langer bone broth getrokken wordt, hoe meer smaak en voedingsstoffen er vrijkomen. Dit maakt dat de bouillon als het afkoelt een dikke, gelachtige structuur heeft. De gelatine die in bottenbouillon zit bevat twee belangrijke aminozuren: proline en glycine.
Gelatine kan alleen in warme vloeistoffen opgelost worden en zorgt ervoor dat je vloeibare gerechten kunt indikken tot een gel. Het zal klonteren of hard worden als je het probeert te mengen in koude vloeistoffen.
De gelatine lost volledig op en dikt het gerecht wanneer het afkoelt. Je maakt hiermee heel gemakkelijk gelatine lekkernijen zoals jello, fruit snacks, gummies, panna cotta, pudding, dikke ijs en yoghurt. Je kunt het ook gebruiken in je soepen, stoofpotjes en zelfgemaakte jus.
Collageen in bone broth wordt door langzame verhitting omgezet in gelatine, wat makkelijk op te nemen is door het lichaam. Deze gelatine bevat niet alleen collageen, maar ook allerlei andere voedingsstoffen. Collageen hydrolysaat is een verder bewerkte vorm en bevat een hoger collageen gehalte, maar niet alle voedingsstoffen die wel in bone broth te vinden zijn. Gehydrolyseerd betekent dat het eiwit is opgesplitst in kleinere moleculen (peptiden), waardoor het goed kan worden opgenomen door het lichaam.
Gratis retourneren | Privacy & Cookies | Algemene voorwaarden | Disclaimer