Vitamine C is het populairste supplement voor het immuunsysteem. Vitamine C heeft vele vormen. Op deze pagina vind je alles over de Vitamine C, de werking, ervaringen en bijwerkingen. Als je wil weten wat Vitamine C is, waarom mensen het als supplement nemen, en of het een voordeel voor je kan hebben, dan wil je deze pagina lezen.
Vitamine C (Ascorbinezuur) is zonder twijfel de meeste bekende en meest gebruikte vitamine. Het het heeft een hele lange geschiedenis van gebruik. Vanaf de 17e eeuw was al bekend dat verzwakte zeelieden snel opknapten na het eten van citrusvruchten. Er werden vaten met citrusvruchten meegenomen omdat het eten aan boord van de schepen niet vers was. Het wetenschappelijke onderzoek naar vitamine C is pas in de jaren 30 van de 20ste eeuw tot stand gekomen.
In 1937 kreeg de Brit Walter Norman Haworth de Nobelprijs voor Chemie voor de ontdekking van de structuur van vitamine C. In de jaren 60 was het een andere (2-voudige) Nobelprijswinnaar, Linus Pauling, die de start gaf voor de orthomoleculaire voedingsleer en daarin een belangrijke rol voor vitamine C zag.
Goede bronnen
Goede bronnen van vitamine C zijn citrusvruchten, kiwi's, aardbeien, bessen (acerola, camu camu, amla), spruitjes, paprika, broccoli en andere koolsoorten.
Vitamine C is een belangrijke schakel voor vele biochemische routes in het lichaam. Het is bijvoorbeeld nodig voor de vorming van bindweefsel, de opname van ijzer en het in stand houden van een gezond immuunsysteem. Vitamine C speelt bijvoorbeeld ook een rol in de collageensynthese (bindweefsels, bloedvaten, botten en de huid), de synthese van neurotransmitters en catecholaminen (zoals adrenaline en dopamine) en de productie van hormonen in de hypofyse en hypothalamus.
Veel mensen gebruiken vitamine C supplementen, echter deze bevatten vaak gesynthetiseerde stoffen. Er zijn vitamine C vormen die volledig vrij van toevoegingen zijn als maltodextrine, maniok wortel of toegevoegde vitamine C. Supplementen met 1000 mg Vitamine C zijn ALTIJD synthethisch. Het gaat om synthetische ascorbinezuur, dat gewoonweg niet dezelfde kwaliteiten heeft als een goede biologische natuurlijke vitamine C.
Daarnaast is er nog een natuurlijke ‘full-spectrum’ vorm met niet alleen vitamine C maar ook honderden extra plantenstoffen afkomstig uit de tropische planten Camu-camu, Amla of Acerola. Hoewel synthetische en natuurlijke vitamine C een identieke vorm hebben worden ze niet op dezelfde manier opgenomen.
Maar het grote voordeel van vitamine C in de vorm van een natuurlijk plantenextract is de aanwezigheid van die andere stoffen. De belangrijkste hiervan zijn de bioflavonoïden. Dit zijn actieve stoffen die ook in groente en fruit te vinden zijn.
Een relatief nieuwe vorm van vitamine C is die waarbij de ascorbinezuur is omgeven door fosfatidyl lipides uit lecithine. Dit zou de opname in cellen sterk kunnen verbeteren. Volgens de eerste ontwikkelaars is de werking ervan vergelijkbaar met intraveneuze vitamine C.
Quicksilver heeft een liposomale vitamine C ontwikkeld met een veel hogere bio-beschikbaarheid voor het lichaam. De vitamine C wordt direct in de bloedbaan en naar de cellen getransporteerd en zorgt in de onderzoeken voor een 3x hogere bloedgehalte aan vitamine C.
Ascorbylpalmitaat is samengesteld uit een ascorbaat en een palmitinezuurmolecuul. Het is zowel in water als vet oplosbaar, en wordt veel toegepast als antioxidant in conserven en als stabielere vorm van vitamine C in allerlei cosmetische producten, zoals crèmes.
Het voordeel van deze vitamine C is dat het de bloed-hersenbarriére makkelijker kan passeren.
Voor een hoge inname van vitamine C is ascorbinezuur (de goedkoopste en meest gebruikte vorm van vitamine C) niet altijd geschikt, daar veel mensen deze zure vitamine C minder goed verdragen. Naast ascorbinezuur is vitamine C beschikbaar in de (niet-zure) vorm van mineraalascorbaten (vitamine C gebonden aan een mineraal zoals calcium of magnesium) en Ester-C.
Calcium ascorbaat
Calciumascorbaat is geschikt voor mensen die het zure ascorbinezuur niet verdragen. Calciumascorbaat heeft een neutrale pH en geeft nagenoeg geen maagdarmbezwaren. Bij een hoge inname kan het beste gekozen worden voor een gebufferde of ontzuurde vorm.
Magnesium ascorbaat
Magnesiumascorbaat levert zowel vitamine C als magnesium en is geschikt voor mensen die het zure ascorbinezuur niet verdragen. Magnesiumascorbaat heeft een neutrale pH.
Ester-C wordt beschouwd als de derde generatie vitamine C. Het is een unieke, gepatenteerde formule die een groot aantal voordelen van ascorbinezuur en calciumascorbaat combineert.
Zodra vitamine C in het lichaam is opgenomen, wordt het omgezet, en de belangrijkste metaboliet is vermoedelijk threonzuur. Ester-C is calciumascorbaat dat al gedeeltelijk is geoxideerd waardoor de natuurlijke metaboliet threonzuur reeds aanwezig is.
Threonzuur en de andere metabolieten bevorderen de opname en benutting van vitamine C in het lichaam. Bovendien blijkt threonzuur in staat om reeds in het lichaam opgeslagen vitamine C te mobiliseren en beschikbaar te maken voor stofwisselingsprocessen. Ester-C bestaat uit een complex van calciumascorbaat (vitamine C), met calcium gebonden, natuurlijke metabolieten van vitamine C.
Gratis retourneren | Privacy & Cookies | Algemene voorwaarden | Disclaimer